Contact

5 jarig bestaan Generatie Moestuin Noord

Ongeveer 6,5 jaar geleden ontstond het plan een generatiemoestuin te realiseren voor de wijk Spijkenisse Hoogwerf Noord. Het idee ontstond doordat woningstichting Woonbron de bewoners van de Indische Flat (Ruma Ooost West) beloofd had een tuin te realiseren. Dit ging helaas niet door in verband met de hoge kosten van deze flat. Elisabeth Votsis en Marcel van Rooijen vonden dat de bewoners van deze flat hier geen dupe van mochten worden en gingen aan de gang om een generatie moestuin te realiseren. Het moest een tuin worden die vrij toegankelijk en een ontmoetingsplek voor heel de buurt is.

In de loop van 2014 is begonnen met het ontwerpen van de tuin in samenwerking met gemeente Nissewaard en een vaste groep vrijwilligers. Diverse sponsoren zoals Molendijk bestratingen, Coöperatieve tuinbouwveiling Zaltbommel, Move-on communicatie, Oranjefonds en vele anderen hebben dit mogelijk gemaakt.

De tuin bestaat uit 10 grote veilingbakken en diverse kleinere. Hier kunnen de leden gratis hun groentes, vruchten en kruiden planten en oogsten. Zoals paprika’s, courgettes, tomaten, aardappelen, knoflook, tijm, bieslook, hazelnoten, kruisbessen, aalbessen, bramen, zwarte bessen, appels en peren en meer. In april 2015 was de officiële opening van de Generatie Moestuin Noord.

Nu 5 jaar later is de tuin een begrip geworden in Spijkenisse. Diverse evenementen werden er gehouden, zoals fitnessavonden door Curves, themamiddagen, picknick, jaarlijkse Indië herdenking en de beroemde jaarlijkse barbecue.

De generatiemoestuin wordt onderhouden door 6 vaste vrijwilligers (Henk en Anja Reijken, Jan en Hetty Sjouw en Marcel en Jolanda van Rooijen), daarbij wordt iedere 3e week van de maand het tuinonderhoud gedaan door ongeveer 25 vaste vrijwilligers. Dit onderhoud wordt uitgebreid in het volgende jaar naar 2 keer per maand (1e en 3e zaterdag van de maand).

Zaterdag 26 september 2020 om 13.00 uur was het zover, de uitgestelde viering van het lustrum en tevens Burendag. De opening werd gedaan door wethouder Jan Willem Mijnans, die ook 5 jaar geleden de opening deed van de Generatiemoestuin Noord. Na de toespraak plantte Jan Willem een Granny Smith appelboom tezamen met de kleinzoon van overleden Elisabeth Votsis. Hierna kon het feest losbarsten met koffie en een Spijkenaartje (Bakkerij Smeets) gevolgd door een extra luxe lunch. Hierbij goed rekening houdend met de coronamaatregelen van 1,5 meter afstand. Op naar de volgende 5 jaar!

Wanneer u vragen heeft over de generatiemoestuin Noord zoals meehelpen of sponsering kunt u hen altijd bereiken op de Facebookpagina van de Generatie Moestuin Noord.

Blijf op de hoogte van ons nieuwste aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
shape
shape
shape