Contact

Boekenberg behaalt NOV-keurmerk Goed Geregeld

Bibliotheek de Boekenberg heeft na een jaar werken het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld behaald. Zij zijn hiermee de vierde bibliotheek van Nederland die dit keurmerk ontvangen. Op 27 januari werd het bijbehorende certificaat door wethouder Martijn Hamerslag uitgereikt aan de coördinator Vrijwillige Inzet AnneMarijke Tiessen van Bibliotheek de Boekenberg.

Vrijwillige Inzet Goed Geregeld
Het verkrijgen van het keurmerk van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is voor de bibliotheek, haar vrijwilligers en partners een bevestiging van het feit dat het vrijwilligersbeleid goed op orde is en dat er al heel veel goed georganiseerd is voor vrijwilligers. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk heeft een werkgroep van vrijwilligers en medewerkers onder leiding van de coördinator Vrijwillige Inzet en brancheorganisatie Probiblio het vrijwilligersbeleid van de bibliotheek kritisch onder de loep genomen. Door middel van een uitgebreide zelfevaluatie werden de verbeterpunten van strategisch tot operationeel niveau in kaart gebracht. Deze punten zijn vervolgens opgepakt en door de auditoren getoetst met een positieve eindbeoordeling als gevolg. Het keurmerk is 4 jaar geldig.

Vrijwilligers zijn onmisbaar
Het behalen van het keurmerk was een belangrijk doel voor Bibliotheek de Boekenberg. De organisatie werkt namelijk samen met meer dan 180 vrijwilligers. Ze vervullen een onmisbare rol bij het uitvoeren van de dienstverlening in de drie bibliotheekvestigingen maar ook op kinderdagverblijven, basisscholen en de vele andere locaties waar de bibliotheek actief is.

“Onze vrijwilligers helpen met het uitlenen van boeken en media, bezorgen deze materialen bij leden die niet naar de bibliotheek kunnen komen, ondersteunen anderstaligen met het leren van de Nederlandse taal, maken inwoners middels computercursussen wegwijs in de digitale wereld, lezen voor in de bibliotheek, op scholen en bij gezinnen thuis, begeleiden tal van activiteiten en doen nog zoveel meer! Zo’n grote diversiteit aan werkzaamheden vraagt om goede en professionele begeleiding en meer structuur. Het aantal vrijwilligers neemt elk jaar toe. We vinden het van groot belang dat zij zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. We betrekken hen dan ook graag bij de ontwikkelingen binnen de bibliotheek” zo vertelt Tiessen.

Kennis delen is kennis vermenigvuldigen
Bibliotheek de Boekenberg zet zich al langere tijd actief in voor het professionaliseren van het vrijwilligerswerk binnen de eigen organisatie én in Nissewaard. Zo richtte de organisatie in 2018 – samen met Gemeente Nissewaard en Stichting Welzijn Ouderen Spijkenisse – de Vrijwilligers Academie Nissewaard op. De academie biedt een scala aan gratis trainingen, workshops en themabijeenkomsten aan waarin kennis en vaardigheden opdoen en delen centraal staat. Door kennis te delen kun je het vermenigvuldigen. Ook lanceerde de bibliotheek eind 2021 een gratis bibliotheekabonnement waarmee alle vrijwilligers in Nissewaard gratis boeken kunnen lenen en activiteiten kunnen bezoeken. Zo kunnen zij blijven werken aan hun persoonlijke groei en is ontspanning altijd binnen handbereik.

Blijf op de hoogte van ons nieuwste aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
shape
shape
shape