Contact
No description

Kennismakingscursus Meer vrouwen in de politiek

Omschrijving

Wil jij de politiek in en iets in je omgeving veranderen of wil je onderzoeken of politiek iets voor je is, wil je weten wat het inhoudt om raadslid te zijn; wat je kunt veranderen en hoe je dingen kunt veranderen? Meld je dan nu aan voor de cursus Politiek! voor vrouwen. Na het doen van deze cursus weet je of politiek iets voor je is, weet je wat het raadswerk inhoudt en hoe je de eerste stappen richting de politiek zet.

Tijdens vier avonden leer je de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt als politica. Elke avond is een combinatie van theorie en praktijk.

Avond 1: 4 november 2019

Theorie: Hoe gaat de politiek te werk? Praktijk: Debatteren

De eerste avond behandelt hoe de politiek te werk gaat. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn de werkwijze in de raad en de commissies, integriteit, geheimhouding, vergoedingen, hoe om te gaan met burgers en het college van Burgemeester en Wethouders. In het praktijkgedeelte ga je met elkaar debatteren en leer je wat wel en niet werkt.

Avond 2: 11 november 2019

Theorie: Wat kun je bereiken als politica en hoe doe je dat? Praktijk: Onderhandelen

De tweede avond behandelt wat je kunt bereiken als politica en hoe. De verschillende rollen van een volksvertegenwoordiger komen aan de orde (volksvertegenwoordiging, kaderstelling en controle) en de instrumenten die je tot je beschikking hebt: bijvoorbeeld mondelinge/schriftelijke vragen, moties, amendementen. In het praktijkgedeelte ga je met elkaar onderhandelen. Iedere deelnemer krijgt een ander doel binnen de onderhandelingsopdracht, je gaat aan de slag om je eigen doelstelling proberen te bereiken.

Avond 3: 18 november 2019

Theorie: Politieke partij: verhoudingen en ins & outs Praktijk: Zichtbaarheid

De derde avond behandelt de verschillende politieke partijen en hun onderlinge verhoudingen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn oppositie en coalitie, hoe om te gaan met je collega’s, de verschillen tussen handelswijzen en overeenkomsten tussen partijen en de interne partijorganisaties. Er wordt aandacht gegeven aan alle mogelijke politieke partijen, dit beperkt zich niet tot de partijen die op dit moment vertegenwoordigd zijn in de raad. In het praktijkgedeelte gaan de deelnemers aan de slag met een plan voor hun zichtbaarheid om ervoor te zorgen dat hun resultaten als potentieel politica het publiek bereiken. Er wordt gekeken naar hun eigen netwerk, social media, opiniestukken en activiteiten in de omgeving.

Avond 4: 25 november 2019

Theorie: Hoe word je raadslid, tackelen van mogelijke obstakels Praktijk: Individuele feedback en advies

De vierde avond gaat in op hoe je raadslid wordt, hoe het is als vrouw in de politiek, hoe je mogelijke obstakels kunt tackelen en wat je is opgevallen in je bezoeken aan de raads- en commissievergadering en de andere politieke bijeenkomsten die je gedurende de cursus hebt bezocht. In het praktijkgedeelte geef ik je individueel feedback en advies over de volgende stappen.

Naast deze vier avonden wordt er een bezoek gebracht aan een raads- en commissievergadering en word je gemotiveerd om naar een fractievergadering van meerdere partijen te gaan en naar andere bijeenkomsten van politieke partijen. Tevens help ik je met het contact leggen met de huidige politici. Op die manier wordt de daadwerkelijke stap richting een politieke partij kleiner, ervaar je de praktijk en worden de eerste contacten gelegd.

Wil je meer informatie over deze training kom dan naar de informatiebijeenkomst op 4 oktober, zie agenda van oktober

  Ik wil me inschrijven

  Kosten:
  Deze cursus wordt gefinancierd door de gemeente. Je betaalt alleen een inschrijvingsbedrag van €10,-.

  Ben je een vrouw in Nissewaard en wil je kennismaken met de politiek?
  Schrijf je hier in:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSce1y9VQLmqLqzvVsOSPNJPomO4fgbc9DCV5AfNbiZioJ9Z9w/viewform

  Privacybeleid Gemeente Nissewaard

  https://www.nissewaard.nl/bestuur-en-organisatie/bestuur-en-organisatie/over-deze-website-1.htm

   

  Blijf op de hoogte van ons nieuwste aanbod

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  shape
  shape
  shape