Contact
No description

Vele gezichten van Alzheimer

Omschrijving

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Het thema van dit jaar is de Vele gezichten van Alzheimer.

De gemeente Nissewaard organiseert samen met de buurgemeenten, Alzheimer Nederland en SWO op donderdag 23 september een filmavond.

In de Boekenberg Bibliotheek wordt de korte bekroonde film: ‘Mevrouw van Dalen wacht…’ (2021) vertoond. Wethouder zorg Léon Soeterboek opent de avond. Na afloop van de film praten we met elkaar na. Ook kunt u vragen stellen aan de deskundigen.

De film ‘Mevrouw van Dalen wacht’ toont het dilemma dat de jonge onbevangen Naomi ervaart als zij een taakstraf uitvoert in een verpleeghuis voor dementerenden. Zonder zich actief te mengen in de strijd tussen de dochters van mevrouw van Dalen, vindt Naomi een manier om zich met mevrouw van Dalen te verbinden. Zowel Naomi als mevrouw van Dalen worstelen op hun eigen manier met het verleden; de een bewust, de ander in de duistere wereld van dementie.

Naomi neemt je mee langs persoonlijke drama’s van bewoners, de discutabele discussie over een zelfgekozen levenseinde bij dementie en de betekenis van geloof en keuzevrijheid waarbij de twee dochters beiden strijden vanuit hun eigen geloofsovertuiging. Waar voor de ene collega ‘Het is wat het is’ een prima overlevingsstrategie lijkt, zoekt Naomi haar eigen weg en norm.

In hoeverre is het menselijk om je volledige waardigheid en bewustzijn te verliezen en toch in leven te moeten blijven? Door het verhaal met een kritische noot af te sluiten, leggen we de volgende vraag voor aan de kijkers: wanneer is genoeg, genoeg? Dit zal elke kijker een ander gevoel en antwoord geven. Is ze te ver gegaan en had Naomi het moeten houden bij ‘het is wat het is’? Of is het een ultiem daad van liefde?

  Ik wil me inschrijven

  Toegang is gratis. Vanwege de 1.5 meter handhaving is het noodzakelijk dat u zich als bezoeker vooraf aan te melden via telefoonnummer van de gemeente 140181 of via emailadres: a.slavenburg@nissewaard.nl

  Maximaal aantal deelnemers: 25

  Om 19 uur staat de koffie klaar op de 3e verdieping bij het Auditorium.

  Start programma om 19.30

  Blijf op de hoogte van ons nieuwste aanbod

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  shape
  shape
  shape