Contact

Fondsenwerving & subsidies

Ontdek de mogelijkheden

Om een bewoners- of buurtinitiatief uit te voeren is geld nodig. Dat kunnen bewoners, vrijwilligers(organisaties) of andere betrokkenen zelf aanvragen voor bij een bepaald initiatief. Als subsidie bij de overheid, of bij één van de vele fondsen in Nederland.

Verschil tussen subsidies en fondsen
Een subsidie is meestal afkomstig van de overheid. Voorbeelden: ESF (Europees Sociaal Fonds), ZonMW (voor wetenschappelijk gezondheidsonderzoek, landelijk), Vrijwilligerssubsidie (per provincie) en subsidieregeling bewonersinitiatieven (lokaal). Een fonds is afkomstig van bijvoorbeeld bedrijven, organisaties of particulieren. Voorbeelden zijn het VSBfonds en het Oranje Fonds.

  • Projecten moeten vaak iets unieks hebben (innovatief of vernieuwend).
  • Een organisatie kan aanvullende subsidies of fondsengeld aanvragen voor projectactiviteiten. Dit zijn extra activiteiten die een organisatie organiseert naast de gewone jaarlijkse activiteiten.
  • Je kunt subsidie- en fondsengelden aanvragen voor projecten. De geldverstrekker heeft altijd bepaalde criteria of voorwaarden waar het project aan moet voldoen. Het fonds of de subsidieverstrekker let daar goed op zolang het project loopt. Soms komt er zelfs iemand bij het project kijken. Je moet altijd bonnen en rekeningen bewaren om te laten zien waar je de subsidie voor hebt gebruikt.
  • Meestal geeft een fonds of subsidieverlener je maar maximaal 50% van de projectkosten. Dat betekent dat een deel van de projectkosten ergens anders vandaan moet komen. Dit heet co-financiering. Hiervoor is een aantal mogelijkheden. Misschien kan jouw eigen organisatie de overige kosten betalen of een samenwerkingspartner. Of je kunt andere subsidieregelingen of fondsen aanschrijven.
  • Fondsen en subsidiegeld bij elkaar krijgen kost veel tijd. Er is een goede projectorganisatie en -administratie voor nodig.

Voorbeelden van fondsen

  • Het DeltaPORT Donatiefonds is een gezamenlijke stichting waarin Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs participeren. Met het fonds onderstreept het haven- en industriële bedrijfsleven haar maatschappelijke betrokkenheid: door het verstrekken van geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk welke actief zijn op het gebied van cultuur, welzijn, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied. Nissewaard valt ook onder dit gebied.
  • Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven. Het fonds geeft bijvoorbeeld veel gelden aan vrijwilligersorganisaties maar ook aan Vluchtelingenwerk.
  • Het VSBfonds steunt sociale initiatieven, initiatieven op vlak van kunst en cultuur en verleent studiebeurzen.
  • Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt steunt cultuur, natuur en wetenschap.
  • De Grote Clubactie organiseert jaarlijks een landelijke loterij voor verenigingen.
  • Jantje Beton zet zich in voor speelruimte en -tijd voor kinderen.
  • Op de site van Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN) staan alle gegevens van Nederlandse fondsen.
  • Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving houdt toezicht op goede doelen.
  • Instituut Sponsoring en Fondsenwerving: community van bestuurders en medewerkers in de filantropie. De leden willen kennis delen, gelijkgestemden ontmoeten en filantropische initiatieven creëren.

Voor sportverenigingen
Vanuit de gemeente Nissewaard zijn er verschillende subsidies waarvoor een sportvereniging in aanmerking kan komen. Naast de gemeente zijn er extern ook diverse mogelijkheden om een subsidie aan te vragen. De mogelijkheden zijn in kaart gebracht op Actief in Nissewaard

Gemeentesubsidie
Lees meer over diverse subsidieregelingen in Nissewaard. Zo is er bijvoorbeeld een speciale subsidie voor bewonersinitiatieven beschikbaar.

Blijf op de hoogte van ons nieuwste aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
shape
shape
shape